Ecvestru Made in Romania

Vis, Artă şi Cai: Iuliana Jegan

Vis, artă şi cai

TRAP TRAP este universul ghidat de iubirea şi admiraţia pentru cai, pentru nobleţea şi libertatea pe care aceste animale ne-o inspiră în fiecare zi. Pentru a celebra acest lucru, vrem să vă facem cunoştinţă cu oameni minunaţi din lumea ecvestră, să le dezvăluim poveştile în faţa voastră, în speranţa că vor deveni şi pentru voi o sursă de inspiraţie, cum sunt pentru noi.

Dragă Iuliana, mulţumim pentru deschidere şi pentru timpul acordat şi ne bucurăm că te putem numi prietena TRAP TRAP! Pentru noi, arta ta e un motiv zilnic de reverie şi admiraţie, aşa că am dori să ne povesteşti ce se află dincolo de ea. Cum ai descoperit pasiunea pentru pictură şi, mai ales, cum şi când ai descoperit pasiunea pentru cai? Este ceva moştenit, există o tradiţie în jurul tău, în familia ta?

Iuliana Jegan: Mulțumesc pentru invitație, sunt bucuroasă să împărtășesc pasiunea mea pentru cai și artă cu voi, pentru cititorii voștri iubitori de cai și frumos. Mama este cea care a descoperit că am talent la desen, aveam doi sau trei ani. Cât despre pasiunea pentru cai nu am un raspuns, probabil i-am îndrăgit de foarte micuță, când mergeam cu părinții pe la bunici, pe atunci caii erau prezenți oriunde sau poate am moștenit de la tatăl meu iubirea pentru cai, el a avut cai de mic, a crescut cu ei.

T.T. Picturile tale reuşesc să redea mai mult decât o imagine. Prin fiecare tablou putem simţi sufletul şi spiritul calului, candorea şi libertatea. Pare că ai o legătură strânsă cu fiecare subiect – cum reuşeşti?

I.J. În fiecare tablou încerc să intru în lumea calului pe care-l pictez, eu de altfel pictez cu pensule foarte mici, asta îmi dă posibilitatea să petrec mai mult timp în fața șevaletului, și să mă bucur de fiecare tablou pe care-l creez.

T.T. Cum e să fii artist specializat pe segmentul ecvestru, cu precădere în România? Există în acest sens o cultură, o nişă dezvoltată?

I.J. A picta cai este visul meu din copilărie, oamenii care m-au educat de-a lungul timpului m-au îndrumat și m-au încurajat să îmi urmez visul, pe această cale le mulțumesc!

T.T. Dar, complementar picturii, predai cursuri sau îţi doreşti să faci asta în viitorul apropiat?

I.J. Momentan nu m-am gândit, poate pe viitor.

T.T. Ştim că, dincolo de pictură, eşti iniţiatoarea şi administratorul comunităţii Calul România, pentru care te felicităm şi sperăm să se extindă cât mai mult. Povesteşte-ne cum ţi-a venit ideea şi care este interacţiunea cu oamenii prin această platformă.

I.J. Mulțumesc frumos! Pagina Calul România am fondat-o când nu erau multe centre de echitație la noi, de la asta a pornit ideea, să putem afla cu toții unde găsim centre de echitație. Interacțiunea este în mare parte reală, în fiecare an călătorim în diverse zone ale țării unde cunoaștem locuri și oameni deosebiți. Pe această pagină prezentăm frumusețea țării noastre amplificată de această frumoasă lume CALUL din România.

T.T. Dar despre cultura ecvestră din România ce părere ai? Cum ne situăm în raport cu alte ţări, chiar din vecinătate? Crezi că există potenţial de dezvoltare pentru viitorul apropiat? Ai descoperit o zonă a României în care domeniul acesta e mai aproape de inimile oamenilor, mai dezvoltat, mai activ?

I.J. Despre cultura ecvestră de la noi am o părere bună, e în plină dezvoltare. În ultimii ani ne-am făcut cunoscuți pe harta lumii ecvestre cu două mari evenimente: Campionatul Balcanic de Sărituri peste Obstacole din 2016 și Transylvania Horse Show (ajunsă la a VII-a ediție). Cred că suntem pe un loc fruntaș cu privire la liniile genetice pe care le deținem, exemplu herghelia de lipițani negri de la Beclean pe care am vizitat-o în 2016, și multe altele pe care le vom vizita în curând prin Calul România Tur. Părerea mea este că peste tot calul are un loc special, acest fapt nu cred că e neapărat redat de locurile fizice în care se află, ci în câte persoane frecventează centrele ecvestre și de tradiția specifică zonei.

T.T. Cum simţi noua generaţie? Crezi că există un interes în creştere din partea celor mici pentru ecvestru? Sau poate din partea părinţilor?

I.J. Noua generație este atrasă spre acest domeniu, am observat că filmele cu cai joacă un rol important în deciziile copiilor asupra cailor, și cum acum avem acces la internet unde găsim foarte multe filme cu cai, multe chiar sunt făcute în ultimii ani, sunt sigură că multe generații actuale de copii vor deveni adulți proprietari de cai. Părinții sunt și ei atrași de cai, unii chiar practică echitația alături de copiii lor și nu în ultimul rând să amintim de hipoterapie, care este în plină ascensiune.

T.T. Iuliana, îţi mulţumim din nou pentru timpul acordat şi, în încheiere, o întrebare devenită clasică în seria noastră de interviuri cu oameni minunaţi ca tine: ce mesaj ai pentru echipa TRAP TRAP?

I.J. “Singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubești ceea ce faci.” Sunteți o echipă minunată prin munca voastră de a promova ecvestrul în România, vă doresc mult succes pe viitor și sper să deveniți rapid un brand autohton la nivel internațional!